Αθλητική Μάλαξη

Τι να περιμένεις από ένα καλό μασάζ ευεξίας

Θέλησα να γράψω αυτό το άρθρο επειδή ως μασέζ έχω ακούσει, δει και βιώσει διάφορα.

Εμείς οι μασέρ νομίζω, ότι είμαστε οι χειρότεροι στο να λάβουμε ένα μασάζ, δυστυχώς, καλώς ή κακώς, αυτός που θα ακουμπήσει τα χέρια του πάνω μας, με το που θα τα ακουμπήσει, έχει πάρει την πρώτη αξιολόγηση!  Η πρώτη επαφή με τον πελάτη/ασθενή πρέπει να του αποπνέει μια αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας.  Τα αβέβαια χέρια, μου προκαλούν έναν εκνευρισμό και με προδιαθέτουν αρνητικά, ειδικά όταν οι απαιτήσεις μου είναι πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο άνθρωπο!

Έχω δει το “όνειρο” από πριν και δυστυχώς σπάνια πέφτω έξω.

Δεν θέλω, πάραυτα να εστιάσω μόνο στην ποιότητα του μασάζ. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά.

Ο χώρος

Ο χώρος είναι πολύ σημαντικός γιατί σε αυτόν θα αφεθείς για την επόμενη ώρα, θα αφήσεις τις έννοιες σου, θα χαλαρώσεις, θα θεραπευτείς, θα ηρεμήσεις.

Μου έχει τύχει λοιπόν να μπω σε έναν κρύο χώρο, και ναι είμαι κρυουλιάρα, και ναι, το λέω ότι κρυώνω με το που μπαίνω – σημασία καμία –  αν να μίλαγα μόνη μου, και φυσικά δεν ερωτήθηκα ούτε μια φορά αν η θερμοκρασία του χώρου μου ήταν ευχάριστη – λεπτομέρειες!!!

Το πρώτο λοιπόν μέλημα ενός σωστού επαγγελματία μασέρ είναι η
άνεση του πελάτη/ασθενή του

Θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να προσφέρει τις σωστές συνθήκες στον δέκτη του.

Ξεκινώντας λοιπόν από τα βασικά ας δούμε πως ένας χώρος μπορεί να σε προ διαθέσει και να σε οδηγήσει σε ένα καλό αποτέλεσμα.

Η αίθουσα του μασάζ πρέπει να είναι καθαρή, να μυρίζει όμορφα έχοντας έναν χαμηλό και απαλό φωτισμό και μια σωστή θερμοκρασία ή οποία συμβαδίζει με τις ανάγκες του ανθρώπου που λαμβάνει την θεραπεία. Καθαρά φρεσκοπλυμένα σεντόνια και κουβερτούλα η οποία θα τον αγκαλιάζει και θα τον ζεσταίνει. Η κουβέρτα είναι επίσης η προστασία του δέκτη στο να μην εκτίθενται σημεία τα οποία δεν θέλει να εκτεθούν.

Περιποίηση

Το κομμάτι της κάλυψης είναι επίσης κάτι στο οποίο υστερούν πολλοί στον χώρο μας (το έχω πάθει και αυτό, να νιώσω τόσο άβολα και τόσο εκτεθειμένη που θυμάμαι ακόμα τον θυμό που άρχισε να με κυριεύει!!!).

Ο δέκτης πρέπει πάντα να ενημερώνεται για το τι θα ακολουθήσει αν κινδυνεύει να έρθει σε δύσκολη θέση.

Πάνω απ’ όλα είναι ο σεβασμός προς  τον πελάτη.

Γνώσεις

Κάτι άλλο που επίσης με απογοητεύει είναι η έλλειψη γνώσεων και φαντασίας.

Τα μασάζ ρουτίνα, όπως τα λέω εγώ, γιατί έχεις μάθει μια σειρά κινήσεων και απλά κάνεις τις ίδιες σε όλους. Λες και όλα τα σώματα είναι ίδια – μα…αλήθεια τώρα;;

Το κάθε σώμα σου δίνει μηνύματα, σε καθοδηγεί, σου δίνει πίστες για να μπορέσεις να του απευθυνθείς αναλόγως, γιατί γιαυτό διάλεξες αυτό το επάγγελμα, γιατί αυτή είναι η μαγεία του, και γιατί υποτίθεται ότι ξέρεις να παίζεις την ανατομία στα δάχτυλα, κυριολεκτικά όμως!!!

Όταν λοιπόν νιώθω να περνάνε χεράκια και δαχτυλάκια από σημεία οστών που μόνο μη αποδοτικό ‘πόνο΄μπορούν να προξενήσουν με κυριεύει πάλι ένας εκνευρισμός, σας έχει τύχει είμαι σίγουρη!

Και η πάντα ‘ επιστημονική απάντηση’ του, ‘ είναι φυσικό να πονάτε, είναι πιασμένος ο μυς’.

Δεν φταίει βέβαια το ότι σου πατάει με την χερούκλα και με όλη την δύναμη που διαθέτει, το καλάμι !!

Ο μασέρ που αγαπάει αυτό που κάνει δεν πρέπει να φέρετε έτσι σε κανένα σώμα.
Πρέπει να το ακούει, να το καθησυχάζει και να το ανακουφίζει με γνώση και σεβασμό.

Αυτό που είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε είναι ότι ο μασέρ, του οποίου σχολή δεν υπάρχει στην Ελλάδα, είναι ένας άνθρωπος, κατά βάση, επιστήμονας, ο οποίος είναι συνήθως απόφοιτος κάποιας ανώτερης σχολής (αισθητικής, φυσιοθεραπείας, κλπ) του οποίου το καθήκον είναι, κατ’ εμέ, η δια βίου μάθηση…

  • Έχει την απαραίτητη υποδομή να παρακολουθεί διαφόρων ειδών σεμινάρια γιατί έχει ευρείες γνώσεις του ανθρώπινου οργανισμού  και των λειτουργιών του…

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό; Ο προσωπικός σας μασέρ, που φροντίζει το σώμα σας σε τακτικά χρονικά διαστήματα, είναι και ο άνθρωπος που θα αντιληφθεί τυχόν αλλαγές σε αυτό.

  • Είναι ο άνθρωπος που θα πρέπει να παρατηρεί και να ενδιαφέρεται για την σωματική σας ευεξία και σταθερότητα…
  • Είναι ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται προσωπικά για σας και πρέπει να είναι ικανός να αναγνωρίζει οτιδήποτε συμβαίνει στον οργανισμό σας. Πρέπει να υπάρχει, λοιπόν, μια σχέση εμπιστοσύνης.

Εύχομαι, μέσα σε αυτές τις λίγες γραμμές να σας έδωσα μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι πρέπει να ψάχνετε σε μια καλή υπηρεσία μάλαξης.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να κάνετε ένα μασάζ να είναι αυτό που σας αξίζει.