Ο Μυστικός κόσμος της κυτταρίτιδας

Ο Μυστικός κόσμος της κυτταρίτιδας

Μετά τον αναγκαστικό εγκλεισμό που προέκυψε, λόγο του Covid 19, για τόσο μεγάλο διάστημα κάποιοι άνθρωποι χάσανε τελείως τον καθημερινό τους ρυθμό και πρόγραμμα. Κάποιοι άλλοι, κατάφεραν να βάλουν στόχους και να εκμεταλλευτούν τον περιορισμό προς όφελος τους!

Το μόνιμο άγχος, κυρίως των γυναικών, είναι το χάσιμο βάρους μετά τις διακοπές (των Χριστουγέννων, του Πάσχα, του καλοκαιριού, κλπ). Φέτος πρέπει να εστιάσει στο χάσιμο βάρους μετά την πανδημία!!
Δύσκολο; Όχι, αν δεν έμπαινε στην μέση η περιβόητη κυτταρίτιδα, προνόμιο καθαρά γυναικείο, για διαφόρους λόγους που θα προσπαθήσω με αυτό το κείμενο να σας εξηγήσω.

Γιατί κυρίως οι γυναίκες;

Γιατί αρχικά είναι θέμα διαχωρισμού των λιποκυττάρων στον υποδόριο ιστό.
Στο παρακάτω σχήμα φαίνεται η διαφορά στην διάταξη η οποία ‘ευθύνεται’ για την ορατότητα της κυτταρίτιδας στο γυναικείο σώμα .

 

Φωτογραφία: περιοδικό science&vie, Homme (Άντρας) – Femme (Γυναίκα)

 

Η άνιση μάχη ξεκινάει με την έναρξη της έμμηνου ρήσης καθώς ξεκινάει η έκρηξη ορμονών που είναι ένα από τα αίτια της δημιουργίας της. Η κυτταρίτιδα υπάρχει σε όλες τις γυναίκες. Η ορατή όμως κυτταρίτιδα οφείλεται στην αυξημένη πέρα του φυσιολογικού εναπόθεση λίπους στα λιποκύτταρα στην οποία συμβάλουν οι παρακάτω παράγοντες:

  • Γυναικείες ορμόνες, εφηβεία, εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, ορμονικές διαταραχές, ορμονοθεραπεία
  • Κληρονομική προδιάθεση. Αν οι γυναίκες της οικογένειας έχουν έντονη κυτταρίτιδα, το πιθανότερο είναι να έχετε μια πιο έντονη προδιάθεση. Επιπλέον η κληρονομικότητα μας δίνει και τον σωματότυπο ο οποίος παίζει και αυτός καθοριστικό ρόλο στην περιοχή εναπόθεσης λίπους.
  • Προδιάθεση φυλής
  • Κακές διατροφικές συνήθειες (ζάχαρη, αλάτι, υδατάνθρακες, αλκοόλ, λιπαρά, κλπ.)
  • Καθιστική ζωή
  • Άγχος
  • Μεταβολισμός
  • Μειωμένη λεμφική λειτουργία

Αν προσθέσουμε στα παραπάνω και τα κατασκευαστικά αίτια, δηλαδή τον διαφορετικό διαχωρισμό του υποδόριου ιστού στις γυναίκες και το γεγονός ότι το δέρμα είναι 25% πιο λεπτό απ’ ότι στους άντρες, μπορούμε να κατανοήσουμε ότι με την αύξηση βάρους που ακολουθείται από την διόγκωση των λιποκυττάρων*, έχουμε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

*ο αριθμός των λιποκυττάρων δεν αλλάζει στην ενήλικη ζωή καθώς αυτά μένουν σταθερά από την εφηβεία και μετά…

Κυτταρίτιδα=λίπος;;

Ναι, αλλά με κάποιες διαφορές! Ακούγεται περίεργο αλλά αν το αναλύσουμε θα γίνει πιο κατανοητό .

1η διαπίστωση: Πολλές γυναίκες έχουν βρεθεί στην ‘άδικη’ θέση να έχουν χάσει το παραπανίσιο βάρος κάνοντας ευλαβική διατροφή και καταμέτρηση θερμίδων, διαπιστώνοντας στο τέλος ότι παρ όλη την μείωση βάρους η όψη κυτταρίτιδας δεν άλλαξε κατά πολύ.

2η διαπίστωση: Υπάρχουν πολλές γυναίκες με σωστό βάρος που, και αυτές, ταλαιπωρούνται από την εμφάνιση κυτταρίτιδας και το δέρμα όψης πορτοκαλιού.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι συμβαίνει.

Η κυτταρίτιδα ξεκινάει την εμφάνιση της, όπως προαναφέραμε, κατά την εφηβεία και ουσιαστικά είναι λιποκύτταρα τα οποία γεμίζουν και βιώνουν μια αλλαγή η οποία προκαλείται από τις ορμόνες. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Όσο περνάνε τα χρόνια και ανάλογα με τους παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω τα αρχικά λιποκύτταρα περνάνε σε μια επόμενη φάση που τα καθιστά ‘παλαιωμένα’ και από εκεί προκύπτει η ινώδης κυτταρίτιδα και είναι ουσιαστικά αυτή, που αντιστέκεται σε διατροφή και γυμναστική.
Είναι επώδυνη στο τσίμπημα και εμποδίζει την καλή κυκλοφορία της λέμφου που προκαλεί ένα φαύλο κύκλο. Όσο πιο ανεπαρκής λεμφική κυκλοφορία έχουμε τόσο πιο πολλές τοξίνες και κατακράτηση υγρών στο σώμα έχουμε. Η κυτταρίτιδα επιβαρύνεται και με αυτά τα δύο!

Πάμε να δούμε αναλυτικά τους 3 τύπους κυτταρίτιδας και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Τύπος 1: Λιπώδης
Εμφανίζεται με την αύξηση κιλών το οποίο είναι σχετικά πρόσφατο. Είναι ορατή με το τσίμπημα χωρίς να είναι σκληρή ή επώδυνη.

Τύπος 2: Υδαρής
Εκτός από την αύξηση βάρους εμφανίζεται και σε συνδυασμό με φλεβική και λεμφική ανεπαρκή κυκλοφορία δίνοντας και την αίσθηση βάρους στα κάτω άκρα. Υπάρχει συσσώρευση παλαιού λίπους που προκαλεί την όψη φλούδας πορτοκαλιού και είναι ορατή χωρίς τσίμπημα.

Τύπος 3: Ινώδης
Είναι η επίμονη κυτταρίτιδα πού προϋπάρχει καιρό χωρίς να έχει αντιμετωπιστεί. Είναι σκληρή, ‘συμπυκνωμένη’, επώδυνη και ορατή.

*Και οι τρεις αυτοί τύποι μπορούν να παρουσιαστούν σε γυναίκες υπέρβαρες καθώς και σε γυναίκες με κανονικό βάρος.

Ο πρώτος τύπος είναι ίσως ο μόνος που θα ανταποκριθεί, εν μέρει σε κάποια διατροφική προσέγγιση σε συνδυασμό με σωματική άσκηση.

Ο δεύτερος και ο τρίτος τύπος θα χρειαστεί μια πιο επιστημονική προσέγγιση καθώς θα χρειαστεί την επέμβαση επαγγελματία αισθητικού και γνώστη λεμφικής μάλαξης* για να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα με την βοήθεια χειρομάλαξης.

Η χειρομάλαξη που αποτελείται από ένα συνδυασμό κινήσεων, μαζί με αποτοξινωτικά ροφήματα (βότανα) είναι μια τεχνική που βοηθάει (όταν γίνεται σωστά) στο μέγιστο στην αποτοξίνωση και λεμφική αποσυμφόρηση του σώματος.

Επισκεφθείτε την αισθητικό σας για να σας συμβουλέψει υπεύθυνα για την θεραπεία που χρειάζεστε για τις δικές σας ανάγκες. Θα χρειαστεί σαφώς επιμονή και κόπο αλλά σίγουρα τα αποτελέσματα θα σας αποζημιώσουν!!

* Η Λεμφική μάλαξη επικεντρώνεται στην ομαλή λειτουργία του λεμφικού συστήματος , διεγείροντας την κίνηση του λεμφικού υγρού. Πρόκειται για ελαφρές μαλάξεις σε συγκεκριμένα κέντρα και σημεία του σώματος που προάγουν την φυσική αποστράγγιση της λέμφου.